Lokaal Sportakkoord van de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel

De gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel gaan vanuit de basis van het sportakkoord l verder bouwen om de kracht van sport nog beter te benutten binnen Sportakkoord ll. Hierin wordt opgetrokken met sportbonden, brancheorganisaties, sportclubs, verenigingen, ondernemers in de sport, maatschappelijke organisaties en de ‘mienskip’ om met de volgende ambities aan de slag te gaan;
1. We werken samen aan een stevig fundament.
2. We werken ook aan een groter bereik.
3. We werken aan meer betekenis van sport.

Het Sportakkoord maakt deel uit van het "Gezond en Actief Leven Akkoord", hierin zijn doelen opgesteld om te werken aan gezond en actief leven. Denk hierbij aan het terugdringen van gezondheidsachterstanden, een gezonde fysieke leefomgeving die uitnodigt tot bewegen en ontmoeten en het versterken van (de verbinding met) de sociale basis.


Veelgestelde vragen

Algemene vragen

Wat is de bedoeling van het Sportakkoord?

Voor de vereniging NOC*NSF is het sluiten van het Sportakkoord II een belangrijk middel om onze gezamenlijke ambities te behalen, zoals geformuleerd in de Sportagenda 2032. Sportakkoord II, als fundament voor samenwerking met de genoemde partijen, kan ons helpen in de uitvoering daarvan.

Sportakkoord II biedt daarnaast een financiële impuls om via lokale samenwerking de clubs toekomstbestendig te maken en de sportbonden te versterken. Dit zijn belangrijke voorwaarden om te zorgen dat in 2032 iedereen dagelijks sportplezier beleeft door zelf te sporten, samen te sporten of als vrijwilliger, professional en supporter, verrijkt door waardevolle topsport. 

In de Sportakkoord AV notitie wordt dit uitgebreider beschreven: 03-sportakkoord-ii.pdf (nocnsf.nl)

Waarin verschilt Sportakkoord II van Sportakkoord I?

Sportakkoord II is nadrukkelijk een continuering van Sportakkoord I. Het verstevigt de basis die in het eerste akkoord is gelegd. Het gaat om doorgaan met wat werkt, stoppen met hetgeen te weinig resultaat oplevert en toevoegen wat niet kan ontbreken. Enkele accentverschuivingen ten opzichte van Sportakkoord I zijn: 

  1. Verbeteren van landelijke en lokale samenwerking.
  2. Alle sportclubs, ongeacht rechtsvorm of formaat, kunnen gebruik maken van ondersteuning.
  3. Vergroten van de effectiviteit van de uitvoering op basis van geleerde lessen.
  4. Inzetten op het vergroten van de maatschappelijke waarde van (top)sport.
  5. We identificeren ‘hotspots’: 30 gemeenten en honderden plekken waar de doelen en ambities van het Sportakkoord aantoonbaar worden waargemaakt.
  6. Door deze representatieve plekken continu te volgen maken we de (succes)verhalen zichtbaar en te kopieren. In deze praktijk vinden we de bewijslast voor toekomstig beleid.
  7. Sportbonden krijgen, naast bestaande financiering voor topsport, ook mogelijkheden om hun capaciteit te vergroten voor de uitvoering van de pijlers van het Sportakkoord

Wat heeft Sportakkoord I opgeleverd en zijn de bestedingen vanuit Sportakkoord I geƫvalueerd?

Sinds het begin van sportakkoord 1 wordt er elk half jaar een evaluatie opgesteld, die onder andere via de AM-update met alle sportbonden wordt gedeeld. Tevens monitort Mulier continu de effectiviteit en realisatie en gaat er elk jaar een evaluatie vanuit het ministerie van VWS naar de 2e kamer.
In mei 2023 volgt er een totale evaluatie van alle bestedingen vanuit Sportakkoord 1.

Bekijk hier de Monitor Nationaal Sportakkoord van het Mulier Instituut

De grootste winst van Sportakkoord I is dat er in bijna alle gemeenten een lokaal sportakkoord is afgesloten met brede lokale coalities, waarin meestal meerdere sportclubs lokaal goed betrokken zijn. Vanuit deze verbeterde samenwerkingen zijn allerlei lokale resultaten gereiliseerd en o.a. duizenden sportclubs ondersteunt via procesbegeleiding, kaderontwikkeling en services vanuit sportbonden.


Servicelijst

Kunnen er services worden toegevoegd aan de servicelijst?

Jaarlijks worden er op 1 juni en 1 januari wijzigingen in de servicelijst van het Sportakkoord doorgevoerd. Aanmelden kan van 1 maart tot 26 mei om per 1 juni te worden toegevoegd en van 1 september tot 20 december om per 1 januari toegevoegd te worden. Nieuw aangeleverde services worden op basis van een aantal criteria beoordeeld. Bij akkoord wordt de aangeleverde service op de NOC*NSF Portal geplaatst zodat deze aangevraagd kan worden. Voeg een service toe.

Wat zijn services en hoe kan ik ze aanvragen?

Het Sportakkoord maakt het mogelijk om services voor clubondersteuning aan te vragen. Deze services hebben het doel om clubs toekomstbestendig en (financieel) zelfredzaam te maken, hun maatschappelijke impact te vergroten of om clubkader te versterken. Meer over services.

Hoe kan ik als sportclub een service aanvragen?

Als sportclub vraag je een service aan via een lokale clubondersteuner. Een lokale clubondersteuner is bijvoorbeeld een buurtsportcoach of een beleidsmedewerker sport. Bij ons is de lokale clubondersteuner Mart van Os, m.vanos@achtkarspelen.nl 

Hoe werkt het aanvraagproces voor services?

Lokale clubondersteuners staan in contact met sportclubs. Als een sportclub een hulpvraag heeft, kan de lokale clubondersteuner besluiten een service aan te vragen. In overleg met de adviseur lokale sport is bepaald welke lokale clubondersteuners een service kunnen aanvragen. Bij ons in de gemeente is de lokale clubondersteuner, die een aanvraag in kan dienen Mart van Os, m.vanos@achtkarspelen.nl 

Wat is er veranderd in het aanvraagproces voor services?

Clubondersteuners kunnen aanvragen voor services voor clubondersteuning nu zelf doen via de NOC*NSF Portal. De adviseur lokale sport speelt hier geen rol meer in. Bij ons in de gemeente kunnen de aanvragen ingediend worden bij Mart van Os, m.vanos@achtkarspelen.nl